Verslag van het WK Jojo 2023 in Japan (door Arjan Nagel)

Verslag van het WK Jojo 2023 in Japan (door Arjan Nagel)

Jojo community lid Arjan Nagel was in Japan om mee te doen aan het WK Pokémon 2023. Een paar dagen later was het Wereldkampioenschap Jojoën, ook in Japan. Een kans die hij niet kon laten liggen. Wij hebben hem gevraagd om verslag te doen van dit event.

Het wereld kampioenschap jojo in Osaka Japan.

World-championship-japan-2023-stage

17 tot en met 20 augustus werd er in Osaka Japan het jojo wereld kampioenschap gehouden. En ik mocht erbij zijn.

Hoe het werkt:
Het WK is een 4 daags event. Dag 1 is een wildcard, hier maak je kans je te kwalificeren als je dat nog niet gedaan had. Dag 2 is de voorselectie. Dag 3 is de halve finale. En dag 4 is de finale.

Spelers kunnen zich kwalificeren voor de voorselectie door het goed te doen op nationale jojo kampioenschappen of voorgaande wereld kampioenschappen. Spelers uit landen zoals Nederland die (nog) niet een nationaal kampioenschap hebben, kunnen zich kwalificeren via EYYC (European Yo-Yo Championship).

Er werd dit jaar gestreden in 8 verschillende categorieën. 1a, 2a, 3a, 4a, 5a, over 40, women’s freestyle en Artistic Performace.

Voor meer info zie: https://wyyc2023.com/ 

Over het event:
 
Dit jaar was het WK adembenemend! Dit is het eerste echte WK sinds 2019 vanwege corona restricties. Misschien komt het juist door deze lange pauze dat er veel toffe ontwikkelingen zijn.
 
In de 3a divisie stak Hajime Miura uit Japan, met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Hij scoorde maar liefst 97,7 punten. Vanaf 2014 wint hij al elk jaar het WK in de 3a divisie maar dit jaar was zijn routine beter dan ooit.
Bekijk hem hier: In de artistieke performance categorie kun je 4 prijzen winnen omdat de shows ontzettend divers kunnen zijn. Dat zijn: entertainment, artistiek, creativiteit en Grand Prix (wereld kampioen titel). De Grand Prix winnaar van dit jaar, Daniel Tamariz uit Spanje, nam ook de entertainment en creativiteit titel mee naar huis. Zijn optreden was waanzinnig. Het was grappig, interessant, indrukwekkend, creatief, inspirerend, noem maar op:
Bekijk hem hier: 

Zelf speel ik voornamelijk 1a en ik zat die categorie vol enthousiasme te volgen. Er waren 20 finalisten. Hoe beter iemand scoort in de halve finale, hoe later diegene aan de beurt komt in de finale. Dus gemiddeld gezien zie je op de finale steeds betere freestyles. Dat is ook terug te zien aan mijn notities. Opvallend was dat Hunter zijn routine in de finale veel beter deed dan in de halve finale, daarom ook dat hij van de 10de plek steeg naar uiteindelijk 5de plek. Bij Jakub Dolejs was het helaas andersom, zijn halve finale ging heel goed (2de plek) maar in de finale ging het ergens compleet mis waardoor hij uiteindelijk op de 8ste plek eindigde.

De optredens van Sun Sang Park, Chen Yang, Hunter Feuerstein, Connor Seals, Ryuichi Nakamura en de 2018 kampioen Evan Nagao waren allemaal erg tof. Duidelijk een niveautje hoger dan de rest van de finalisten. Normaliter zouden freestyles zoals deze goed kans maken op de win. Maar dit jaar was het allemaal even wat anders…

Mir Kim, een erg jonge speler uit Korea was als laatste aan de beurt op de finale. Wat hij daar presteerde haalde de concurrentie kei hard onderuit. Met een score van maar liefst 99,0 was dit duidelijk de beste freestyle ooit in de 1a divisie. Innovatief, veel high risk moves die allemaal perfect gingen en wat vaak vergeten word, goede show elementen. Ongelofelijk.  
Bekijk hem hier:Maar daar is het nog niet klaar mee. Mir Kim heeft namelijk nog een zusje, Miri Kim. En natuurlijk heeft zij de Women’s Freestyle catogorie gewonnen. Wat een talent in de familie…
Bekijk hem hier:

      

Beiden spelen zij met hun signature jojo, de Yoyofactory Miracle (perfecte naam voor hun jojo haha). 

Tot slot:

Op het WK kun je ook nog allerlei jojo celebrities ontmoeten. Super leuk. 

bekende-jojo-spelers-op-het-wk-2023-in-japan 

En er waren erg veel verkoop stands. Allerlei merken waar in je Nederland een beetje moeilijk aan komt en je kon de meeste uitproberen! Dus natuurlijk ging ik naar huis met veel te veel nieuwe aanschaffen…

jojo-haul-mee-vanuit-het-wk-jojo-2023-japan

De sfeer was fantastisch. Een event om nooit meer te vergeten.

Bekijk hier de aftermovie:
https://www.youtube.com/shorts/mHcmGm_r8DM

Back to blog

Leave a comment