beginnershandeleiding voor jouw eerste jojo

Jojo tips & tricks voor beginners (handleiding met plaatjes en videos!)

Als je nog nooit met een jojo gespeeld hebt dan kan het een flinke uitdaging zijn om de jojo onder de knie te krijgen. We raden je aan om te beginnen met een responsieve jojo, omdat dit soort jojo’s makkelijker te gebruiken zijn. Dit is onze stap-voor-stap handleiding voor jouw eerste (responsieve) jojo. Na deze handleiding kun je de eerste drie jojo-trucs doen!

We hebben Alexander Noot gevraagd om een video te maken waarin alle stappen worden doorgelopen. Aan jou de keuze of je het via video of tekst wilt leren:

1. Plaats het jojo-touwtje om de jojo

Als er al een touwtje om de jojo zit, kan deze stap overgeslagen worden

Het is verleidelijk om de jojo helften van elkaar af te draaien om het touw te bevestigen. Dit wordt echt niet geadviseerd want wanneer de jojo weer dichtgedraaid wordt, is er een kans dat het touwtje tussen de jojo en de kogellager vast blijft zitten. Hierdoor kan het touwtje afbreken tijdens het jojoën, met alle gevolgen van dien!

Stappen om een jojo touwtje aan de jojo te bevestigen:

 1. Pak het uiteinde van het touwtje waar de jojo komt te hangen (dit is de kant waar nog geen lus is, de lus is de kant waar je vinger komt).
 2. Rol het touwtje tegen de klok in om de lus te vergroten
 3. Houd de lus met twee vingers op zijn plaats
 4. Doe de lus om de jojo heen
 5. Draai de jojo met de klok mee
 6. Nu is de jojo klaar om gebruikt te worden.

Instructie afbeelding hoe een jojo touwtje om de jojo te bevestigen

 Lukt het niet om het touwtje om de jojo te bevestigen? Bekijk dan deze video.

2. Het jojo-touwtje op de juiste lengte afstellen

Het is belangrijk om niet met een te lang jojo touwtje te spelen. Met een te lang touwtje kun je per ongeluk de grond raken.

 Stappen voor het afstellen van het jojo-touw

 1. Rol de jojo of het touw volledig uit en zorg dat de jojo de grond net kan raken.
 2. Houd je arm recht en bepaal de juiste lengte van het touw, vaak is dat ter hoogte van de navel
 3. Knoop een nieuwe lus op de gewenste hoogte (zie volgend plaatje hoe je een lus maakt)
 4. Knip het overtollige uiteinde van het touw af

 

instructie voor het afstellen van het jojo touwtje op de juiste hoogte

 

Om de lus te maken aan het einde waar je vinger komt volg je de volgende stappen:

Instructie voor het maken van een lus in het jojo touwtje

 

3. Het jojo-touwtje aan je vinger vastmaken door middel van een 'slipknot'

Een jojo-touwtje heeft vaak al een geknoopte lus zoals in vorig plaatje te zien is. Je zou denken dat je hier je vinger doorheen moet doen en kunt gaan jojoën. Echter zul je merken dat deze lus te groot of te klein voor je vinger zal zijn. Daarom is er een handige manier om een verstelbare lus te maken, waardoor het touwtje altijd precies goed zit. Deze verstelbare lus wordt ook wel een ‘slipknot’ genoemd.

Zo een verstelbare lus maak je door het touw door de geknoopte lus te trekken. Dat doe je zo:

instructie om een verstelbare lus (slipknot) voor je vinger te maken (jojo)

 

Wanneer je nu je vinger door deze slipknot doet zul je merken dat de verstelbare lus zichzelf goed strak trekt. De juiste vinger en plek op de vinger om je jojo vast te houden is een persoonlijke voorkeur, hier kunnen we geen advies in geven. Maar een goed startpunt is het tweede kootje van je middelvinger (van je dominante hand).

 

4. Het jojo-touw om de jojo rollen

Omdat er een kogellager in de moderne jojo’s zit zul je merken dat het touwtje met de beweging van je hand meedraait. Om dit te voorkomen kun je de onderstaande methode toepassen.

Stappen om een jojo touw om de jojo te rollen

 1. Houd het touw dat dicht bij de jojo is vast tussen je vinger en de jojo
 2. Rol het touw om de as/kogellager van de jojo heen
 3. Na een paar keer gedraaid te hebben kun je je vinger loslaten
 4. Rol de jojo nu helemaal op

Instructie om een jojo touw om een jojo te rollen

De jojo is nu klaar om gebruikt te worden!

 Lukt het niet om het jojo touwtje om de jojo te rollen? Bekijk dan deze video.

5. De jojo juist vasthouden en jouw eerste (juiste) jojo worp

Een van de belangrijkste vaardigheden die een jojoër moet ontwikkelen is een goede worp. Om de jojo met een goede snelheid te kunnen gooien is het belangrijk dat je de jojo goed vasthoud. Omdat je straks zal leren dat je altijd gooit met de handpalm naar boven, in plaats van naar de grond gericht, dien je de jojo zoals in onderstaand plaatje vast te houden.

Instructie hoe je een jojo goed vasthoudt (handpalm naar boven)

Nu je weet hoe je de jojo vasthoudt, wordt het tijd voor je eerste worp. Je gooit de jojo als het ware van je af, en daarom dient het touwtje altijd bovenlangs naar de jojo te gaan, zie bovenstaand plaatje ter verduidelijking.

Stappen voor een goede jojo worp:

 1. Houd de jojo in je palm met het touwtje bovenlangs (zoals op de afbeelding hierboven)
 2. Breng je jojo hand richting je oor
 3. Strek je arm recht uit
 4. Laat de jojo uit je hand rollen (probeer de jojo zo recht mogelijk te houden wanneer hij uit je hand rolt)
 5. Draai je hand om (handpalm richting de grond)
 6. Geef je hand een subtiele ruk om de jojo weer omhoog te krijgen.

In deze video legt Gentry Stein je uit hoe je een goede jojo worp doet.

Oefen de worp een paar keer totdat je hem onder de knie hebt. Heb je deze gooi onder controle? Dan kun je aan de slag met het oefenen van trucs!

Truc #1: De Sleeper

Om de sleeper truc uit te kunnen voeren begin je op dezelfde manier als de jojo worp die je net geleerd hebt. Het verschil zit in de kracht waarmee je de jojo naar beneden gooit. In plaats van een ruk aan de jojo te geven zodra deze aan het einde van het touw is, laat je de jojo rusten onder aan het touw. Dit wordt ook wel ‘sleeping’ oftewel slapen genoemd. Zorg ervoor dat de jojo recht blijft hangen, zodat de jojo blijft rollen. Merk je dat de jojo niet soepel rolt, dan is het mogelijk dat de worp niet sterk genoeg was of dat de jojo niet recht uit je hand is gerold. Breng de jojo tot slot weer omhoog door een lichte ruk aan het touw te geven. Wanneer het lukt om de jojo 5 seconden te laten slapen, en dan weer omhoog in je hand te krijgen, heb je officieel je eerste truc gedaan!

 

Truc #2: Walk the dog

Om de truc Walk the Dog uit te voeren moet je de sleeper onder controle hebben. Gooi de jojo in een sterke sleeper en laat de jojo de grond aantikken. Als de jojo de grond aanraakt tijdens het spinnen, dan zorgt dit ervoor dat de jojo als het ware naar voren wandelt. Net alsof je een hond uitlaat!

 

Truc #3:  Rock the baby

Om de truc Rock the Baby uit te voeren laat je de jojo allereerst slapen als normaal. Pak het touw vervolgens met de hand die vrij is in het midden vast. Neem nu de hand waar de jojo aan vast zit en knijp in het jojo-touw, ongeveer 3 centimeter boven de jojo zelf. Neem nu de andere hand en breng die hand naar beneden, zodat er een driehoekje ontstaat met de jojo ertussen. De jojo kan nu heen en weer bewegen. Laat de jojo een paar keer rocken (heen en weer bewegen) en laat de jojo vallen in een sleeper. Breng de jojo tot slot omhoog om de truc af te sluiten.

 

 

Gelukt? Gefeliciteerd! Je kunt nu officieel je eerste drie jojo trucs!

Bonustip 1: 'String tension' oftewel touw spanning

Om jojo trucs goed uit te kunnen voeren heeft je jojo-touw de juiste spanning nodig. Is het jojo touw namelijk te strak gespannen, gaat het om zichzelf heen wikkelen en dat heeft nadelige gevolgen voor je spel. Is het touw niet strak genoeg gespannen, dan gaat het touw ook om zichzelf heen wikkelen en kan de jojo zelfs loskomen van het touw. 

Hoe ontstaat jojo string tension?

Elke keer dat je jouw jojo gooit, draai je het touw een beetje meer in een specifieke richting. Voor een rechtshandige wordt het touw vaak strakker, voor een linkshandige juist losser.

Wat te doen tegen jojo string tension?

Je kunt ontdekken of een touw te strak of niet strak genoeg is door naar de draairichting van de jojo te kijken. Dit doe je door de jojo stil te laten hangen onder aan het touw. Je kunt aan de draairichting van de jojo merken of er te veel of te weinig spanning op het touw is. Draait de jojo tegen de klok in dan is de spanning te hoog. 

Je kunt jojo string tension oplossen door de jojo vast te pakken en het touw los te laten/hangen. Dit zorgt ervoor dat het touw vanzelf herstelt. Hij draait zichzelf weer terug.

Wanneer moet je een jojo touwtje vervangen?

Hoe vaker je met een jojo speelt, hoe vaker je het touwtje van de jojo moet vervangen. Het verschilt per eigen voorkeur en kwaliteit van het touwtje wanneer deze vervangen moet worden. Als je af en toe de jojo pakt kun je zo maanden met het touwtje doen maar speel je intensief dan kan het zijn dat je touwtje eerder vervangen moet worden. Een touwtje zou zeker 12 uur intensieve spel goed moeten blijven. 

Bonustip 2: Een truc om jouw jojo razendsnel weer opgerold te krijgen

Als je regelmatig met de jojo speelt dan weet je hoe vervelend het kan zijn om de jojo weer op te rollen na het spelen. Je bent er lang mee bezig, maar het kan ook sneller! Rol je jojo razendsnel op door de volgende stappen te volgen:

 1. Neem de wijs- en middelvinger van de hand die vrij is en maak een V
 2. Plaats het touw van de jojo tussen de wijs- en middelvinger en leg deze vingers op beide kanten van de jojo
 3. Houd de jojo goed vast en trek het touw strak
 4. Laat de jojo uit je vingers rollen zodat deze gaat spinnen
 5. Vang de jojo op

Het is even oefenen, maar als je het eenmaal doorhebt, is dit de snelste manier om een jojo op te rollen. Hier is Gentry Stein weer om het voor te doen:

 

En nu verder..?

Je hebt het in elkaar zetten van de jojo nu onder de knie en kunt drie trucs uitvoeren, maar wat nu? Meer trucjes leren natuurlijk! Wij hebben hier nog meer jojo tricks om te leren.

Er bestaat ook een app om te leren jojoën. Deze app houdt ook bij welke trucs je al geleerd hebt. De app is hier verkrijgbaar voor Android en hier voor Apple. Je kunt ook zoeken in de app stores naar 'Level Up! - Yoyo'

Heb je het spelen met de responsieve jojo ook al onder de knie en ben je op zoek naar nog meer uitdaging? Dan is de volgende stap een niet-responsieve (unresponsive) jojo lees meer over het verschil tussen responsieve en niet responsieve jojo’s.

Heb je iets gemist in deze handleiding of klopte iets niet? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen