Cover foto voor het artikel het verschil tussen responsieve en niet-responsieve jojo's

Het verschil tussen responsieve en niet-responsieve jojo's

Als je wel eens met een gewone speelgoed jojo gespeeld hebt dan denk je waarschijnlijk dat een jojo vanzelf terug komt als hij het einde van het touw bereikt of als de jojo snelheid verliest. Moderne jojo's zijn inmiddels echter het speelgoedstadium ontgroeid en dienen eigenlijk gezien worden als sportartikelen. Met behulp van een kogellager en een slim respons-systeem kunnen deze jojo's vele malen langer vrij blijven draaien dat in de jojo-wereld "slapen" wordt genoemd zoals je in onderstaand GIF- kan zien.

Voorbeeld van een responsive jojo die automatisch omhoog komt
De jojo's die kunnen 'slapen' heten responsive of unresponsive jojo's. In dit artikel leggen we je de verschillen tussen deze twee soorten jojo's uit. Ook hebben we Alexander Noot gevraagd om het toe te lichten in een video:

Wat is een responsieve jojo?

Een responsieve jojo is zo ingesteld dat je hem met één ruk weer terugkrijgt in je hand. Slaapt of spint de jojo aan het einde van het touw, dan zal de jojo zichzelf opwinden als je er een ruk aan geeft. In bovenstaande GIF zie je een voorbeeld van een responsive jojo. De perfecte keus voor mensen die beginnend zijn in het jojoën en hun jojo vaardigheden aan het ontwikkelen zijn!

Wat is een niet-responsieve jojo?

Een niet-responsieve jojo is een jojo die niet uit zichzelf terugkomt als je er een ruk aan geeft. In plaats hiervan blijft de jojo onderaan het touw doordraaien, hoe hard je er ook een ruk aan geeft de jojo zal niet omhoog komen:

 

(bron: yotricks.com)

Tot je een truc uithaalt om de jojo omhoog in de hand te krijgen. Dit trucje wordt een bind genoemd:

Hoe doe je de bind voor unresponsive jojo's?

De bind is een jojo trucje waarbij je de stappen goed moet uitvoeren voordat het lukt. Het is het eerste trucje dat je onder de knie moet krijgen wanneer je de niet-responsieve jojo's wilt gebruiken. We raden aan om deze YouTube video te bekijken als je de bind wilt leren.

Zijn er jojo's die zowel responsief als niet-responsief zijn?

Er bestaan ook jojo's die gecombineerd zijn. Met een gecombineerde jojo kun je schakelen tussen responsief en niet-responsief. Dit doe je door de jojo uit elkaar te halen en één of twee onderdelen te verwisselen. In de meeste gevallen gaat het om alleen de lager, maar soms moet je ook de as vervangen om je jojo van responsief naar niet-responsief om te toveren. Met zo een jojo kun je verschillende jojo stijlen uitproberen en kun je je vaardigheden op verschillende manieren verbeteren. Een voorbeeld van een plastic combineerde jojo is de MagicYoyo K2 en YoYoFactory Arrow. Er is ook een aluminium versie, de MagicYoyo V3.

Hoe komt het dat een jojo responsive of unresponsive is?

De kogellager van een jojo bepaald of een jojo responsief of niet-responsief is. Door het vervangen van een kogellager kun je dus bijna elke jojo aanpassen naar je eigen favoriete speelstijl. Om een jojo responsief te maken heb je een responsive kogellager nodig. Om een jojo niet-responsief te maken heb je een unresponsive kogellager nodig.

Zijn er ook jojo's die niet 'slapen', oftewel automatisch omhoog komen?

Ja deze jojo's zijn er ook nog. Op dit moment bieden wij deze niet aan. Maar dit model kun je vinden door te zoeken op 'auto return' of 'fixed axle' jojo. Vaak zijn dit ook de goedkope jojo's van een lokale speelgoedwinkel.

Nu je de verschillen weet, kies je voor een responsive jojo of unresponsive jojo?

    Terug naar blog

    Reactie plaatsen