Terugblik op de Czech Yoyo Nationals 2023

Terugblik op de Czech Yoyo Nationals 2023

Peter (eigenaar van jojo.nl) en ik (Arjan) zijn samen naar Praag afgereisd om daar het jojo kampioenschap te bezoeken en kennis te maken met de mensen van Slusny en Yoyofactory Europe. Daarnaast deed Stijn van de Nederlandse jojo community mee aan het toernooi. Het was zijn eerste keer met een jojo op het podium dus we konden hem daar mooi aanmoedigen. Veel kleine landen hebben geen officieel nationaal jojo kampioenschap meer. In Tsjechië is in de afgelopen 15 jaar, door inzet van een paar fanatiekelingen, een hele grote jojo community opgebouwd rondom Slusny / Yoyofactory Europe. Het is waanzinnig om te zien hoeveel gepassioneerde deelnemers en toeschouwers er waren. Dat werkt ook inspirerend voor ons omdat wij soortgelijke doelen hebben voor Nederland, maar daar hebben we het een andere keer nog over.

Hoe het werkt
In de jojo wereld zijn er veel verschillende divisies waarin je competitie kan doen, maar een aantal stijlen zijn niet zo populair. Daarom werden die samengevoegd als ‘X Freestyle’. Verder had je de volgende devisie:  Juniors, vrouwen, 1A nationaal, 1A internationaal en 4A (offstring). Daarnaast was er nog een fingerspin en blindfolded contest. Je kunt allemaal leuke prijzen winnen met dit toernooi, inclusief geld prijzen maar het leek alsof iedereen gewoon mee deed voor de lol.

Juniors, volgens mij is dat tot 15 jaar, moeten een soort trickladder succesvol doorlopen voordat ze mee mogen doen. Voor alle anderen geldt dat ze gewoon mogen inschrijven en mee kunnen doen. Dan had je voor alle 1A divisies nog een pre elimination ronde tijdens het toernooi, de beste daarvan gingen door naar de finale ronde. Iedereen heeft een routine voorbereid onder een zelf gekozen stuk muziek en een professionele jury bepaald dan hoe hoog je scoort.
 
Hoe verliep het toernooi:
Alles werd in het Tsjechisch aangekondigd, zelfs de internationale divisie. Dus we begrepen niet altijd wat er aan de hand was. Gelukkig was er een globale tijdsplanning gemaakt. Het toernooi was wel heel strak georganiseerd, de locatie was erg mooi en praktisch en het niveau van de spelers was heel hoog.

Praag heeft in de internationale jojo wereld z’n goede reputatie opgebouwd dat het beroemdheden uit de hele wereld aantrekt. Zo heeft Brandon Vu meegedaan aan de internationale divisie en hij heeft hem gewonnen met een nieuwe plastic Cheatcode. Een ontzettend brede (53mm!!) plastic jojo waar we ongetwijfeld binnenkort meer over gaan horen. Bekijk zijn routine hier: Verder deed Hajime Miura (7x WK winnaar in 3a) mee met ‘1a internationaal’ en hij gaf ook nog een 3a demonstratie. Stiekem vond ik zijn 1a routine mooier dan die van Brandon, maar ik snap wel dat het minder hoog scoorde. Er gingen wat dingen mis bij Hajime en de er zaten wat minder high risk tricks in, bekijk hem hier: 

Gentry Stein was ook aanwezig voor een foto, handtekening en praatje.


Ondanks dat het niveau in Tsjechië heel hoog was, was er 1 speler die er met kop en schouders bovenuit stak. Dat was Jakub Dolejš. Hij werd 8ste op het Wereld Kampioenschap in Japan afgelopen zomer, maar dat kwam door wat ongelukkige missers. Hij was in de pre elimination ronde destijds 2de geworden, dus zonder die missers in de finale had hij veel hoger gestaan. Niet alleen was zijn routine in Praag indrukwekkender dan die van de rest, ook wist ook welke dingen goed scoren bij de jury. Als ik het goed gezien heb zat hij zelf ook in de jury bij andere divisies. Bekijk hem hier: Tot slot
De sfeer zat er goed in. Entree was gratis, je kon daar jojo’s kopen en uitproberen, je kon wat trucs leren (Ik heb Brent Stole geleerd tijdens het toernooi, en een trucje van Stijn), je kon met je idolen op de foto en er was erg lekker eten. Een erg leuk event waar ik graag nog eens naartoe ga of aan mee wil doen!

Jojo.nl-bezoek-aan-tsjechie

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen