alle soorten materialen waar een jojo van gemaakt wordt

Jojo materialen uitgelegd

Jojo materialen uitgelegd

Alhoewel de jojo voor veel mensen een nostalgisch speelgoed is, is de jojo in de afgelopen jaren weer razend populair. De vraag heerst dan ook waar jojo’s van gemaakt worden, of de materialen die gebruikt worden duurzaam verwerkt zijn en of ze veilig zijn. Om hier duidelijkheid over te geven leggen we in dit artikel alles uit over de jojo materialen van nu.

Jojo materiaalsoorten

Jojo’s zijn niets nieuws. De geschiedenis van de jojo gaat vermoedelijk zelfs terug tot 1000 voor Christus. Op dat moment werden jojo’s waarschijnlijk van terracotta schijfjes gemaakt. We weten dat de jojo al zo lang wordt gebruikt, omdat er op een vaas uit het oude Azië een schildering is van twee personen die met een diabolo of yo-yo speelden. Inmiddels worden jojo’s niet meer van terracotta gemaakt en is het design ook flink veranderd om het speelplezier te vergroten. In de basis zijn er drie materialen die veel worden gebruikt om jojo’s te maken:

 • Hout
 • Plastic
 • Metaal

Alhoewel de allereerste jojo’s van een steenachtig materiaal werden gemaakt, werden houten jojo’s, ofwel bandalores, in de 18e eeuw populair onder Franse adellijke families.

Houten jojo's

Voorbeeld van een houten jojo

Hout is het jojo-materiaal dat de Fransen in de 18e eeuw gebruikten. Dit materiaal is sindsdien erg populair gebleven, omdat het een fijn materiaal is om in de hand te hebben. Hiernaast zorgt hout voor een tijdloze uitstraling die voor iedereen herkenbaar is. Hout is tot slot een duurzaam materiaal dat levenslang mee kan gaan.

Doe je trucjes met een houten jojo dan zul je merken dat de jojo wat zwaarder is en minder responsief dan bijvoorbeeld een jojo van kunststof of plastic. Door het gewicht is het niet alleen uitdagend om verschillende trucs te oefenen, maar train je ook meteen je hand- en armspieren!

Houten jojo's zijn tegenwoordig niet meer zo populair sinds de komst van de moderne jojo.

Klik hier om onze collectie houten jojo's te bekijken.

Plastic jojo's

Voorbeeld van een plastic jojo

Op dit moment worden de meeste jojo’s van kunststof of plastic gemaakt. Dat komt vooral omdat deze materialen goedkoop, ijzersterk en eenvoudig te vormen zijn. Voor het maken van jojo’s is het gebruik van kunststof of plastic dus het meest voor de hand liggend.

Ben je een beginnende jojo’er of koop je een jojo voor een kind, dan kun je het beste kiezen voor plastic of kunststof. Jojo’s gemaakt van dit materiaal gaan namelijk niet snel kapot als ze op de grond vallen. Dit maakt een plastic jojo de perfecte keus voor iedereen die de jojo net aan het ontdekken is.

Voordelen van een plastic jojo:

 • Goedkoper dan een metalen jojo
 • Zelfde gewichtsklasse als een metalen jojo
 • Een beschadiging hier en daar is niet zo erg

Nadelen van een plastic jojo:

 • Wanneer je te snel speelt kun je de controle over de jojo verliezen. Dit komt door de holle binnenkant van de jojo.
 • De jojo is vaak glad, dit werkt niet goed voor jojo'ers met klamme handen

Klik hier om onze collectie plastic jojo's te bekijken.

Metalen jojo’s

Voorbeeld van een metalen jojo

Vind je een metalen jojo, dan is deze jojo meestal gemaakt van aluminium. Een metalen jojo wordt ook wel een monometalen jojo genoemd (één metaalsoort). Deze jojo’s zijn aanzienlijk duurder dan houten of plastic jojo’s. Dit komt niet alleen door de hogere kosten van het materiaal, maar ook door hogere kosten om ze in een jojo vorm te krijgen. Afhankelijk van het ontwerp van de jojo zijn metalen jojo’s vaak iets zwaarder dan je gewend bent. Bij de juiste jojo-gooi zorgt dit voor een langere draaitijd.

De meeste metalen jojo's zijn gemaakt van aluminium. Er bestaan ook jojo's van staal een titanium, maar deze zijn een stuk duurder.

Omdat metalen jojo’s zwaarder zijn, zijn ze minder geschikt voor kleine kinderen. Het glanzende materiaal waar de jojo van is gemaakt kan erg mooi zijn. Dit zorgt over het algemeen voor verrassende reacties.

Voordelen van een metalen jojo:

 • Een optimalere gewichtsverdeling
 • Een metalen jojo oogt sjieker en kan mooi geanodiseerd worden
 • De jojo is sterker dan die van plastic (maar op een harde grond kan hij ook echt kapot gaan!)
 • Metalen jojo's behouden meer waarde voor op de tweedehands markt

Nadelen van een metalen jojo:

 • Ze zijn duurder
 • Door vallen en stoten kan de anodisatie-laag stuk gaan, en scherpe randjes krijgen
 • Als de jojo-speler de controle over de jojo verliest, kan de jojo je gezicht raken (en dat kan pijn doen! Een metalen jojo kan ook scherpe randjes krijgen door beschadiging)

We raden het beginners af om direct met metalen jojo’s te beginnen. Je zult de jojo namelijk vaak laten vallen of stoten en hierdoor beschadig je de jojo. Naast dat dit een dure grap is, kan ook de balans van de jojo verstoord worden.

Klik hier om onze collectie metalen jojo's te bekijken.

Meme: wanneer je een dure metalen jojo laat vallen

Bi-metalen jojo's

Voorbeeld van een bi-metalen jojo

De bi-metal jojo is een jojo die bestaat uit twee materiaalsoorten. Meestal aluminium en roestvrijstaal. Roestvrijstaal is zwaarder dan aluminium en wordt daarom aan de uiteinden van de jojo geplaatst. Deze ringen van roestvrijstaal zorgen ervoor dat het gewicht geconcentreerd is op de randen van de jojo, daardoor voelt de jojo extreem stabiel aan. Deze jojo soorten worden gebruikt om soms meer stabiliteit en soms meer power te krijgen. Maar vaak kan met een monometalen jojo dezelfde gewichtsverdeling bereikt worden.

Klik hier om onze collectie bi-metalen jojo's te bekijken.

 Hybride jojo's

voorbeeld van een hybride jojo

Een hybride jojo bestaat net zoals een bi-metalen uit twee materiaalsoorten. Hierbij is het midden van plastic en de buitenringen van metaal. Het doel is om een zeer licht lichaam te krijgen terwijl het gewicht aan de randen van de jojo wordt behouden voor langere spintijden en stabiliteit. Dit wordt meestal gedaan met Aluminium of Roestvrij Staal, afhankelijk van de fabrikant en het model. Het plastic gedeelte kan ook doorzichtig zijn, voor een uniek uitziende jojo.

 

Samenvattend zie je dat elke jojo soort zijn eigen voor- en nadelen heeft. Tegenwoordig zijn er niet veel 'slechte' jojo's meer te vinden, maar het loont om je goed te blijven informeren. De meeste jojo-spelers hebben meerdere soorten jojo's om zelf te bepalen bij elke speelstijl welke jojo de voorkeur heeft.

Welk jojo-soort heeft jouw voorkeur? 

Terug naar blog

Reactie plaatsen