Jojo kogellager onderhoud

Jojo kogellager onderhoud

Jojo kogellager onderhoud In dit artikel gaan we het hebben over het onderhouden van je kogellager, ook wel bekend als de bearing, van de jojo.

Met dank aan Arjan Nagel voor het maken van de video

Wanneer heeft een kogellager van de jojo onderhoud nodig?

Gewoonlijk is een nieuwe jojo aanvankelijk vrij stil of maakt hij heel weinig geluid. Na verloop van tijd kan het echter voorkomen dat hij wat meer geluid gaat maken en ook wat meer responsive wordt. In de meeste gevallen heeft dit te maken met de kogellager.

Er zijn drie dingen die je kunt doen om je kogellager te onderhouden:

 1. Olie toevoegen: Je kunt wat olie aanbrengen op de kogellager.
 2. Schoonmaken: Je kunt de kogellager schoonmaken.
 3. Combineren: Je kunt zowel olie toevoegen als schoonmaken.

Benodigdheden voor het schoonmaken van de jojo kogellager

Voordat we beginnen, hebben we gereedschap nodig om de kogellager van de jojo te verwijderen. Soms is de kogellager al los en kun je hem er gemakkelijk uitnemen. In andere gevallen zit hij echter stevig vast en heb je gereedschap nodig om hem los te krijgen. Een tang kan hiervoor worden gebruikt, maar je moet voorzichtig zijn om de kogellager niet te beschadigen. Het is raadzaam om een papiertje of iets dergelijks tussen de tang en de kogellager te plaatsen als bescherming.

Een betere optie is echter een YoYoFactory Multitool, die speciaal is ontworpen om de kogellager zonder schade uit de jojo te halen.

Nu we het juiste gereedschap hebben, hebben we iets nodig om de kogellager schoonmaken. Hiervoor kun je kiezen uit aceton of zippo vloeistof. Zippo vloeistof is verkrijgbaar bij de sigarenboer. Aceton kun je kopen bij de drogisterij, maar zorg ervoor dat je pure aceton gebruikt, en bijvoorbeeld geen nagellakverwijderaar met aceton erin. Het is aan te raden om zippo vloeistof te gebruiken, omdat je deze gemakkelijk kunt laten verdampen door het weg te branden.

Het is belangrijk om de juiste soort jojo olie te gebruiken. Dikkere olie is bedoeld voor responsieve yoyo's en dunne, waterige olie is bedoeld voor unresponsieve yoyo's. Gebruik geen andere soorten olie zoals WD40, omdat dit de kogellager kan beschadigen en de responsiviteit kan beïnvloeden. 

Benodigdheden voor het schoonmaken van de jojo kogellager:

 1. Jojo gereedschap (of een tang)
 2. Zippo vloeistof (of pure Aceton)
 3. Jojo olie (dikke olie voor responsive jojo’s of dunne olie voor unresponsive jojo’s)
 4. Naald
 5. Een bakje (liefst een sluitbare container) om de kogellager in schoon te maken 

Stappen om de jojo kogellager schoon te maken

Nu we de benodigdheden hebben om de kogellager schoon te maken is het tijd om de kogellager schoon te maken. We raden je aan om de video te bekijken en deze te volgen. Maar beknopt zijn dit de hoofdstappen om de jojo weer goed schoon en stil te krijgen:

 1. Haal de kogellager los van de jojo (met een jojo tool of tang)
 2. Verwijder het schild van de kogellager (indien aanwezig)
 3. Maak de kogellager schoon met Zippo vloeistof
 4. Laat de kogellager drogen
 5. Voeg een halve druppel jojo olie toe met de naald
 6. Installeer de kogellager terug op de jojo
 7. Speel de jojo goed in

Veelgestelde vragen over de jojo kogellager

Wat kan ik doen als de kogellager veel geluid maakt?

Wanneer een kogellager van de jojo veel geluid maakt, dan zou hij geolied moeten worden. Gebruik dikke olie voor responsive jojo’s, en dunne olie voor unresponsive jojo’s.

Wat kan ik doen als de unresponsive jojo kogellager weer responsive is geworden?

Dit komt vaak doordat er te veel jojo olie is toegevoegd. Een halve druppel is al voldoende. Vaak wordt de jojo weer unresponsive als er meer mee gespeeld is. Gooi de jojo dus een flink aantal keren zodat de olie zich beter verspreid. Mocht de jojo echt niet unresponsive worden, dan zou je de gehele kogellager weer opnieuw kunnen schoonmaken.

Hoe verwijder ik het schild van de kogellager?

Om het schild van de kogellager te verwijderen, heb je een naald nodig. Het schild bestaat uit een ring en een sluiting. Je moet de opening in de sluiting vinden en deze voorzichtig losmaken met de naald. Nadat het schild aan beide kanten is verwijderd, kunnen we de kogellager schoonmaken.

Terug naar blog

Reactie plaatsen