De 5 officiële jojo stijlen op een rij

De 5 officiële jojo stijlen op een rij

Jojo speelstijlen op een rij

Jojo stijlen verschillen van trucs. Per stijl is een ander soort jojo nodig. De International Yo-Yo Federation erkend vijf stijlen: 1A, 2A, 3A, 4A offstring en 5A freehand. Voor deze vijf stijlen worden ook wedstrijden gehouden. Over deze jojo stijlen vertellen wij je meer in dit artikel.

Erkende jojo stijlen uitgelegd

1A String tricks met één jojo

De 1A stijl staat ook bekend als de Single A of A. Het is een stijl waarbij de speler snaartrucs uitvoert met een niet-responsieve jojo. De jojo reageert dus niet uit zichzelf en is daarom lastiger te beïnvloeden. De 1A stijl is een stijl waar de meeste jojo spelers mee beginnen. Deze stijl is namelijk ‘gewoon jojoën’ en is het makkelijkst om in te beginnen.

2A Looping jojoën met twee jojo’s

De 2A stijl staat ook wel bekend als tweehandig jojoën, Double A of AA. Voor deze stijl zijn twee looping jojo's nodig. Deze stijl is gebaseerd op een aangesloten reeks looping trucs. Op hoog niveau bestaat dit spel uit verschillende reeksen met:

  • Loops
  • Hops
  • Moons
  • Punches
  • Stalls
  • Wraps
  • Tanlger tricks

Hiernaast zien we bij deze stijl vaak cirkelvormige bewegingen oftewel ‘loops’. De 2A stijl wordt gekenmerkt door de klassieke vorm jojo’s.

3A String tricks met twee jojo’s

De 3A stijl staat ook bekend als Triple A en AAA. Het verschil met 1A is dat in deze categorie twee jojo’s tegelijkertijd worden gebruikt. Deze stijl werd voor het eerst populair door Mark McBride die met de eerste moderne Triple A truc “Velvet Rolls” in een dagblad verscheen. Sindsdien zijn er verschillende trucs in deze stijl bedacht, waaronder de Sleeper met één hand en de Trapeze met de ander.

4A Offstring jojo tricks

voorbeeld van een offstring jojo

De 4A stijl staat ook bekend als Offstring of OS. Bij deze stijl wordt de offstring jojo gebruikt. Bij deze stijl is de snaar om de vinger gebonden, maar niet verbonden aan de jojo. De jojo zelf is dus los en wordt door een gooi rondom het snaar gewikkeld. Dat klinkt misschien ingewikkeld, en dat is het ook! Voor de 4A offstring stijl heb je een uitstekende hand- oog coördinatie nodig.

5A Freehand jojo tricks

De 5A stijl staat ook bekend als contragewicht, Freehand of FH. Bij deze stijl wordt er een gewicht aan het jojosnaar bevestigd. Meestal bestaat dit gewicht uit een verzwaarde dobbelsteen of een rubberen bal. Het gewicht neemt de functie van je vinger over en de jojo zelf is verbonden met de snaar. Deze stijl werd in 1999 door Steve Brown ontwikkeld als behoefte aan gewicht in zijn stijl. In de meeste gevallen bestaat het gewicht uit ongeveer 1/6e van het gewicht van de jojo. Heb je dus een jojo van 60 gram, dan weegt het contragewicht 10 gram.

Na de uitvinding van de verzwaarde jojo werd de stijl Free Throwing bedacht door Chris Neff. Dit is een stijl die lijkt op freehand, wat je bereikt met 4A. Het verschil is echter dat de jojo is voorzien van een contragewicht, waardoor er meer interactie is met de jojo.

Welke jojo stijl heeft jouw voorkeur?

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen